GiT HUBA GiT HUBA
Forum GiT HUBY, niestety sam hub już nie działa, ale zawsze ktoś może coś napisać :)
GiT HUBA
FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  GalerieGalerie  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

WINO z JABŁEK

 
Odpowiedz do tematu    Forum GiT HUBA Strona Główna -> Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nikos
Gituser



Dołączył: 10 Cze 2005
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Czw 22:36, 16 Cze 2005    Temat postu: WINO z JABŁEK

^^^^^^^ 1. Ze spadów i kwaśnych jabłek

4 - 5 kg jabłek umyć, pokrajać, zalać 6 l wrzącej wody, przykryć. Po ostudzeniu dodać 3 g pożywki (fosforan amonowy) i wlać do butli na 10 l.
Przy użyciu drożdży Tokaj dodać cukru od 240 - 340 dag, przy innych drożdżach 200 lub 160 dag. Postępować jak z każdym winem owocowym.

^^^^^^^ 2. Z jabłek słodkich

Na 10 l wody używa się 6 - 7 kg jabłek. Dodać 160 dag cukru. Jeśli moszcz będzie mało kwaśny - dodać 5 g kwasku cytrynowego.

^^^^^^^^3. Wino jabłkowe mocne

Na 10 l moszczu z jabłek dodać 5 l roztworu cukrowego z 2 kg cukru, 35 g kwasku cytrynowego, 6 g pożywki (fosforanu amonowego).

^^^^^^^^^4. Wino z jabłek suszonych

Składniki:

2 kg suszu z jabłek
8 l wody
3 kg cukru
3 g pożywki (fosforanu amonowego)
drożdże winne

Przygotować matkę drożdżową. Suszone owoce umyć, odsączyć, zalać wrzącą wodą i ostudzić. 1/3 ilości cukru wymieszać z niewielką ilością wody, matkę drożdżową, pożywką i dodać do moszczu. Wymieszać i zamknąć butlę korkiem z waty. po 24 h przelać przez sito i ponownie wlać do umytej butli.
Po 3 dniach dodać kolejną część (1/3) cukru rozmieszanego z niewielką ilością letniej wody. Wymieszać, zamknąć szyjkę butli korkiem z waty.
Po 3 kolejnych dniach dodać ostatnią część cukru z małą ilością wody i fermentować w butli zamkniętej korkiem z rurką fermentacyjną.
Po kilku tygodniach, gdy skończy się fermentacja, zlać wino i jeszcze przez pewien czas pozostawić z rurką fermentacyjną. Następnie zlać znad osadu i powinno dojrzewać w zamkniętej butli do pełnego sklarowania. Po tym rozlać do butelek

^^^^^^^^^^5. Wino z jabłek z rodzynkami

3 kg jabłek
1 kg cukru
2 l wody
10 g drożdży
50 g rodzynek

Umyte jabłka zemleć z łupina w maszynce. Sok wygnieść, zlać do butli, dodać rodzynki, drożdże i ostudzony przegotowany z wodą cukier.
Butlę obwiązać gazą lub zakorkować rurką fermentacyjną i postawić na 6 - 7 tygodni. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.
[/u]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum GiT HUBA Strona Główna -> Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Arthur Theme
Regulamin